Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Otvoritev učilnic na prostem v okviru projekta SCHOOL21

25. april 2024 – Dve kranjski šoli sta bogatejši za učilnici na prostem. Njuna postavitev je nastala v okviru projekta SCHOOL21 – gremo ven! (SCHOOL21), ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.

Udeležence je ob otvoritvi učilnice na prostem na Gimnaziji Franceta Prešerna nagovorila ravnateljica Mirjam Bizjak. Poudarila je pomembnost te pridobitve za šolski prostor, predvsem pa za dijake. »Dijaki, ne se učiti samo za ocene in točke, učite se zase, za življenje,« je še dodala.

ravnateljica govori na zelenici pred gimnazijo© MKRR

Povezovanje dogodka in kulturni program so pripravili dijaki. V njihovem nagovoru je bilo zaznati veliko željo po svobodi, kar jim bo v okviru izvedbe pouka dodatno omogočala prav nova učilnica na prostem. Svobodo bodo lahko okušali vse do neba, prav do Sonca in zvezd.

teleskop in plakat projekta v ozadju

© MKRR

lesene klopi, v ozadju dva teleskopa in plakat

© MKRR

Nekaj dni prej je učilnico na prostem otvorila tudi OŠ Franceta Prešerna. Učenci bodo lahko na prostem spoznavali različne vsebine, skrbeli za rastline in se še na druge načine učili za prihodnost.

klopi in mize, visoke grede in nadstrešek na zelenici© MKRR

Projekt SCHOOL21 s pomočjo razvoja nove metode in orodja poučevanja mlade tekom procesa formalnega izobraževanja opremi z veščinami in znanji za 21. stoletje, ki so potrebni za samostojno življenje in delo ter opolnomoči in motivira učitelje za uporabo inovativnih metod poučevanja. V njem sodelujejo nosilec projekta Gimnazija Franceta Prešerna, slovenski projektni partnerji OŠ Franceta Prešerna Kranj, SOCIALNA AKADEMIJA – zavod za izobraževanje, raziskovanje in kulturo in BSC d. o. o. ter  norveški projektni partner Møre and Romsdal County Council.

Skip to content