Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

ReMOBIL in Evropski teden mobilnosti 2023

14. september 2023 – Evropski teden mobilnosti, katerega vodilna tema bodo »Varčne poti«, bo tradicionalno potekal med 16. in 22. septembrom. Spodbujal bo k zmanjševanju rabe energije v prometu, v središče pozornosti na nacionalni ravni pa bo postavil tudi odstranjevanje ovir na površinah za pešce in kolesarje. Za trajnostno mobilnost si prizadevajo tudi projekti, ki se izvajajo v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Eden izmed njih je projekt ReMOBIL: Regionalni centri MOBILnosti, ki bo aktivno vključen v Evropski teden mobilnosti.

Glavni cilj projekta ReMOBIL je dolgoročno zmanjševanje negativnih okoljskih učinkov prometa, ki so posledica neuporabe trajnostnih oblik mobilnosti tako na lokalni, regionalni,  kot tudi državni ravni ter dolgoročno izboljšanje upravljanja trajnostne mobilnosti. Prek prenosa dobrih praks iz tujine projektni partnerji prioritetno naslavljajo vzpostavitev učinkovitega načrtovanja trajnostne mobilnosti v regijah vključenih v projekt. V ta namen so zasnovali model regionalnega upravljanja mobilnosti in oblikovane smernice za upravljanje mobilnosti na regionalni ravni ter priporočila za uskladitev zakonodaje. Model bo preizkušen v okviru šestih regionalnih centrov mobilnosti, ki se jih bo vzpostavilo v sklopu projekta.

Naveličani zastojev? Pa saj se da tudi s kolesom!

Projektni partner RRA LUR vabi na okroglo mizo Naveličani zastojev? Pa saj se da tudi s kolesom! Okrogla miza je del dogodka Future Zero in bo potekala v soboto, 16. septembra 2023, med 11. In 12. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na okrolgi mizi bodo razpravljali o tem, kako bi lahko več ljudi na delo potovalo brez avta in katere nove kolesarske in železniške povezave se obetajo v naslednjih letih.

Dogodek Future Zero obljublja veliko zabave, preizkušnjo različnih e-vozil in celo tekmo s poganjalčki za najmlajše, RRA LUR pa bo promovirala svojo najljubšo izbiro – kolesarjenje! Na dogodek se vam še posebej splača prikolesariti, saj lahko kolo kadarkoli med 10. in 17. uro v popravilo prepustite serviserju kar na licu mesta, sami pa uživate v sejemskih aktivnostih. Skozi zabaven izziv si boste lahko priigrali lepe in uporabne izdelke, na voljo pa bo tudi e-kolo, da se prepričate, kako zelo udobno vožnjo omogoča!

Vabilo na okroglo mizo Naveličani zastojev? Pa saj se da tudi s kolesom!

Dan kolesarstva in predavanje o trajnostni mobilnosti na Krasu

Projektni partner Regionalni razvojni center Koper, v vlogi Regijskega centra mobilnosti Istra Brkini Kras, ob Evropskem tednu mobilnosti 2023 z namenom promocije trajnostne mobilnosti in ozaveščanja o pomenu varčnejšega načina prevoza v sredo, 20. septembra in v petek 22. septembra 2023 organizira dan kolesarstva in predavanje o trajnostni mobilnosti na Krasu. V sredo 20. Septembra 2023 pa bodo predstavili Regijski center mobilnosti Istra Brkini Kras.

Program je dostopen tukaj.

Na Gorenjskem testne vožnje z e-invalidskimi vozički in e-skuterji

Projektni partner RRA Gorenjske – BSC Kranj so za Evropski teden mobilnosti pripravili program s predstavitvami in testnimi vožnjami z e-invalidskimi vozički, e-skuterji in drugimi pomagali, ki ga bodo v sodelovanju z občinami oziroma domovi starejših občanov izvedli v soboto 16. septembra v atriju Občine Tržič, 20. septembra v Domu Petra Uzarja Tržič – Enota Naklo in v petek 22. septembra2023 v Domu upokojencev Kranj.

Z izbranimi skupinami članov društev upokojencev bodo pilotno izvedli kolesarsko štafeto, ki bo promovirala in povezala sistem souporabe koles Gorenjska.bike, Gorenjsko kolesarsko omrežje in javni potniški promet, sočasno pa bodo ekipe evidentirale tudi črne točke na predlaganih trasah.

V akciji Nakupujem s kolesom pa bodo, z namenom promocije lokalne pridelave hrane in čim krajših dobavnih poti, obiskali tri gorenjske kmetije, ki so specializirane za ekološko pridelavo. Nakupovalni izleti se bodo, glede na vremenske razmere, predvidoma izvedli med 22. septembrom in 6. Oktobrom.

Več informacij je na voljo tukaj ali tukaj.

Kolesarjenje za dober namen

Posoški razvojni center skupaj z Občino Tolmin v soboto, 16. septembra 2023, vabi na dobrodelno kolesarjenje in pohod. Občina Tolmin bo namreč prekolesarjene in prehojene kilometre vseh udeležencev dogodka pretvorila v donacijo za šolske sklade. Kolesarje bo spremljal tudi policist na kolesu.

Več informacij je na voljo tukaj.

V projekti ReMOBIL, ki je podprt s sredstvi Finančnega mehanizma EGP, sodelujejo Posoški razvojni center kot nosilec projekta in projektni partnerji Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, BSC Kranj – Regionalna razvojna agencija Gorenjske, Regionalni razvojni center Koper, Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, RRA Koroška, Regionalna razvojna agencija za Koroško regijo, AMZS, Ljubljanski urbanistični Zavod in norveški partner Viken fylkesmommune / Viken County Coucil.

Skip to content