Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Zaključni dogodek projekta SCHOOL21

29. april 2024 – V prejšnjem tednu je v Kovačnici – podjetniški inkubator Kranj, potekala zaključna konferenca projekta SCHOOL21.

Projekt SCHOOL21 s pomočjo razvoja nove metode in orodja poučevanja mlade tekom procesa formalnega izobraževanja opremi z veščinami in znanji za 21. stoletje, ki so potrebni za samostojno življenje in delo ter opolnomoči in motivira učitelje za uporabo inovativnih metod poučevanja.

Uvodni pozdrav so udeležencem konference namenili direktorica BSC – Kranj, Franja Gabrovšek Schmidt, ravnateljica gimnazije Franceta Prešerna Kranj, Mirjam Bizjak, podžupan Mestne občine Kranj, Janez Černe, namestnik veleposlanice Kraljevine Norveške, Herman Baskår, vodja Sektorja za finančne mehanizme z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, Jadranka Plut.

Namestnik veleposlanice Kraljevine Norveške, Herman Baskår, med uvodnim nagovorom.
© SCHOOL21

Jadranka Plut, vodja Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj je v svojem nagovoru poudarila, da »hitro napredujoče tehnologije, spreminjajoča se družba ter trg dela od nas danes zahtevajo druge veščine in kompetence kot pred desetimi leti, zato je nujno, da se učenci pripravijo na vseživljenjsko učenje ter razvijajo kompetence za 21. stoletje.«

Jadranka Plut, vodja Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, med uvodnim govorom na odru.
© SCHOOL21

Glavni namen projekta je vpeljava norveških konceptov učenja na prostem v pilotni kranjski šoli, in sicer v Osnovni šoli Franceta Prešerna in gimnaziji Franceta Prešerna, ki sta s tem projektom pridobili tudi svoji prvi učilnici na prostem. V želji po izmenjavi znanja ter spodbujanju inovativnih pristopov v izobraževanju so v okviru projekta izvedli številne aktivnosti, ki so jih predstavili na zaključni konferenci.

Dr. Øystein Winje, priznani norveški strokovnjak za učenje na prostem, med svojim predavanjem na odru. V ozadju udeleženci, sedeči na stolih, spremljajo potek predavanja.
© SCHOOL21

Osrednji del dogodka je zaznamovalo predavanje dr. Øysteina Winjeja, priznanega norveškega strokovnjak za učenje na prostem. Udeležence je navdušil s svojimi izkušnjami in raziskavami na področju učenja na prostem.

Udeleženci okrogle mize med pogovorom.
© SCHOOL21

Panel s predstavniki projektnih partnerjev je ponudil vpogled v ključna spoznanja projekta, pri čemer so izpostavili svoje izkušnje, izzive in dosežke. Zadnji del konference se je posvetili konkretnim primerom učenja na prostem v pilotnih šolah.

Govorci zaključne konference med poziranjem fotografu.
© SCHOOL21

V projektu SCHOOL21 sodelujejo nosilec projekta Gimnazija Franceta Prešerna, projektni partnerji Osnovna šola Franceta Prešerna Kranj, SOCIALNA AKADEMIJA – zavod za izobraževanje, raziskovanje in kulturo, BSC, poslovno podporni center, d. o. o., ter  norveški projektni partner Møre and Romsdal County Council.

VIR: Projekt SCHOOL21

Skip to content