Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Zaključna konferenca projekta NEKSTEP

17. april 2024 – V Lipici je v okviru projekta Korak naprej za mlade v manj dinamičnih okoljih (NEKSTEP) potekala zaključna konferenca. Projekt, ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov, je namenjen lajšanju prehoda mladih v zaposlitev.

Udeležence je v vlogi gostiteljice nagovorila Marjeta Stepančič Slavec, direktorica Ljudske univerze Sežana. Rezultate projekta so v prvem delu konference predstavili Sanda Božeglav, predstavnica projektnega partnerja Ljudska univerza Sežana, Bojan Mevlja, predstavnik projektnega partnerja Središče Rotunda ter Tina Rožac in Ksenija Zečević, predstavnici nosilca projekta Ljudska univerza Koper, ki sta predstavili tudi vlogo norveškega projektnega partnerja International Development Norway v projektu. V okviru projekta NEKSTEP je na delavnicah na temo karierne orientacije in podjetništva sodelovalo več kot 500 mladih v Obalno-kraški regiji, nudili pa so jim tudi osebna svetovanja. Dodana vrednost projekta so bila predavanja in delavnice za svetovalce, ki delajo z mladimi. Spoznali so lahko značilnosti sodobnih mladih (česa si želijo od odraslih, kako se jim odrasli lahko približajo ipd.), kako voditi pogovor z mladimi ob upoštevanju čustvene regulacije in kako se mladim približati s pomočjo kreativnih metod. Prvi del konference je zaključila Particija Horvat iz podjetja Makro 5 gradnje, ki je predstavila primer dobre prakse sodelovanja z mladimi s Srednje tehniške šole Koper, ki so na hekatonu predstavili zmagovalno rešitev digitalizacije gradbeništva.

5 udeležencev okrogle mize

© MKRR

Drugi del konference je predstavljala okrogla miza, na kateri so udeleženci razpravljali o vstopu mladih na trg dela in razmišljali o lastnostih sodobnih mladih, ki gradijo svojo kariero. Na okrogli mizi so sodelovali Vladimir Popovič, vodja Območne službe Zavoda RS za zaposlovanje v Kopru, Nassim Djaba z Impact Hub Ljubljana, Neva Strel Pletikos iz Centra za osebno rast Koper in Ula Stepančič z Zavoda Scale with US. Nassim Djaba je izpostavil: »Na zaposlitvenem razgovoru mladi vprašajo, kakšne vrednote ima delodajalec /…/ Danes so delodajalci tisti, ki morajo dobro predstaviti delo, da bodo mladi pripravljeni vsak dan 8 ur svojega časa investirati pri njih.«. Vladimir Popovič je poudaril, da ZRSZ že dela v smeri ozaveščanja delodajalcev, da se tudi sami aktivirajo in raziščejo nove načine pridobivanja kadrov, saj ustaljeni načini niso več dovolj. Neva Pletikos Strel, sicer dolgoletna svetovalna delavka na osnovi šoli, zdaj pa samostojna podjetnica, je poudarila, da imajo mladi veliko informacij, tudi o poklicih, a jim včasih zmanjka veščin, da bi jih prenesli v prakso. »Zelo dolgo delujejo suvereni, ‘stisne jih’ tik pred odločitvijo,« je še dodala. Ula Stepančič, uspešna mlada podjetnica, je mladim svetovala: »Ne smete biti tiho, upajte si vprašati, pojdite po pomoč, ko jo potrebujete,« in izpostavila še ključno vlogo mentorja, ki te vodi in usmerja na poti. Mentorstvo je bilo nasploh rdeča nit, h kateri so se vračali vsi sogovorniki okrogle mize.

Žan Papič je povezoval konferenco in moderiral okroglo mizo, ob dobršni meri smeha pa je dogodek sklenil še s stand up nastopom.

Vir: LU Koper

 

Skip to content