Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Zaključen je javni razpis Sklada za civilno družbo za hitre odzive: izbranih je 20 projektov

13. april 2021 – Javni poziv Sklada za civilno družbo za mikro projekte ali »hitre odzive«, vreden dobrih 100.000 EUR, se zaradi porabe vseh sredstev s 13. aprilom 2021 zapira. Na poziv je bilo prijavljenih 74 vlog, od tega 61 popolnih vlog upravičenih prijaviteljev. Neodvisni ocenjevalci so izmed teh izbrali 20 projektov, ki so prejeli sredstva za zagovorniško, pravno, komunikacijsko ali drugo akcijo, ki je terjala hiter odziv.

Seznam izbranih projektov je dostopen na spletni strani Sklada za civilno družbo (Active Citizens Fund), njihovi opisi pa lahko poiščete med vsemi projekti, ki jih države donatorice podpirajo v okviru tega sklada.

Spregledani otroci

Med njimi je na primer projekt Spregledani otroci Društva Vesele nogice, v katerem so se v času drugega vala epidemije borili za pravice otrok s posebnimi potrebami do strokovnih obravnav in terapij. S projektom so dali glas osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam, ki so pogosto spregledani in preslišani, ter z akcijami ozaveščanja opozorili na problematiko izgubljenih terapij in od odgovornih zahtevali rešitve.

Kam se je skrilo nasilje?

Slovenska fundacija za UNICEF se je s sredstvi za hitre projekte odzvala na povečano tveganje za nasilje, zanemarjanje ter čustvene in druge stiske otrok. V okviru projekta Kam se je skrilo nasilje? so izobrazili strokovne delavce v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kako prepoznati nasilje v družini v času omejevalnih ukrepov. Z njimi so delili smernice za prepoznavo nasilja in napotke, kako ravnati ob prepoznavi nasilja v času pandemije.

Za Savo

Med odobrenimi projekti je na primer tudi Za Savo, s katerim Eko krog, društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo, javnost ozavešča o problematičnosti načrtovanih hidroelektrarn na Savi in odločevalce spodbuja k bolj transparentnemu sprejemanju odločitev.

 

Več informacij o projektih in Skladu za civilno družbo (Active Citizens Fund) je na spletni strani sklada, spremljate pa lahko tudi Facebook stran Active Citizens Fund – Slovenija, na družbenih omrežjih pa jih boste našli tudi s pomočjo ključnika #acfslovenia.

 

Vir: Sklad za civilno družbo (Active Citizens Fund)

Skip to content