Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

»Pitch Day« predstavitveni dogodek mladih pomurskih talentov

16. maj 2023 – Dijaki zaključnih letnikov več pomurskih šol so v okviru projekta TALENT LAB v prostorih Ekonomske šole Murska Sobota predstavili rezultate svojega večmesečnega dela reševanja konkretnih izzivov pomurskih podjetij, s čimer so krepili tudi svoje kompetence. Dogodka sta se udeležila minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek in veleposlanica Norveške Trine Skymoen.

Na predstavitvenem dogodku so se zbrali dijaki zaključnih letnikov Ekonomske šole Murska Sobota, Dvojezične srednje šola Lendava, Biotehniške šole Rakičan in Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ter študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Mladi talenti so na kreativen način predstavili rezultate dela v preteklih mesecih, ko so z mentorji iskali rešitve na konkretne izzive pomurskih podjetij. Komisija je izbrala najboljše primere.

Trije dijaki za govorniškim odrom se smehljajo in kažejo stegnjen palec, zadaj je telena tabla in reklamno stojalo za projekt Talent LAB
Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so reševali izzive dveh podjetij: doma starejših občanov SeneCura Radenci ter podjetja Sava Hotels & Resorts – Zdravilišče Radenci. © Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci

Minister Jevšek je čestital vsem mladim, vključenim v projekt. Posebej je izpostavil pomen povezovanja lokalnih in izobraževalnih institucij ter gospodarstva: “To povezovanje je zelo pomembno za nadaljnji razvoj regije ter za to, da mladim omogočimo zaposlitev in karierno pot tukaj, v Pomurju,” je poudaril minister Jevšek. Ob tem je opozoril, da je brezposelnost mladih najbolj problematična v vzhodni Sloveniji, še posebej v Pomurju:  “Vse več mladih tudi zapušča regijo, saj se po študiju v Ljubljani ali Mariboru ne vračajo več nazaj. Cilj države je bolj skladen regionalni razvoj, zato moramo te trende obrniti,” je še dodal.

Zbrane je nagovorila tudi veleposlanica Norveške, Trine Skymoen, ki je izpostavila pomen bilateralnega sodelovanja na vseh ravneh – nacionalni, lokalni in osebni. Poudarila je, da so mladi gonilna sila razvoja, še posebej ko sodelujejo z lokalnim okoljem. Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, je dejal, da povezovanje izobraževalnih ustanov in mladih s podjetniškim okoljem pozitivno vpliva na ustvarjanje delovnih mest in ohranjanje mladih v regiji.

Marko Močnik, direktor Pomurskega tehnološkega parka, ki nastopa v vlogi nosilca projekta TALENT LAB, je udeležencem predstavil razloge in nadaljnje ukrepe za krepitev podpornega okolja in povečanje zaposlitvenih potencialov v Pomurski regiji. Poudaril je pomen vlaganj v raziskave in razvoj, kar je v trenutnem obdobju nizke brezposelnosti ključno.

Dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj; Trine Skymoen, veleposlanice Norveške; Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota in Marko Močnik, direktor Pomurskega tehnološkega parka. © Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Dogodka so se udeležili tudi ravnatelji sodelujočih srednjih šol, predstavniki podjetij ter mentorji in koordinatorji iz partnerskih organizacij.

Projekt “TALENT LAB – Povečanje zaposlitvenih potencialov v pomurski regiji” se s krepitvijo veščin mladih in zmogljivosti podpornega okolja osredotoča na povečanje zaposlitvenih potencialov mladih v Pomurski regiji. Vzpostavlja mentorske sheme in je usmerjen v praktično reševanje realnih gospodarskih izzivov. Projekt sofinancira Norveški finančni mehanizem v okviru programa Izobraževanje – krepitev človeških virov.

Skip to content