Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Otvoritev sončne elektrarne na strehi Parkirne hiše Sonce

29. april 2024 – V okviru projekta SOPOREM, ki je sofinanciran s sredstvi Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP), je v začetku prejšnjega tedna na parkirni hiši P+R Sonce potekala slavnostna otvoritev sončne elektrarne Mestne občine Koper.

Izteka se dve leti trajajoči projekt SOPOREM, v okviru katerega je Mestna občina Koper (MOK) s ciljem povečanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov na strehi Parkirne hiše Sonce zgradila sončno elektrarno s skoraj 500 kilovati moči.

© Jakob Bužan

Odprtja sončne elektrarne se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, mag. Marko Koprivc, ki je v nagovoru izpostavil, da »projekt SOPOREM z izgradnjo dveh sončnih elektrarn prispeva k doseganju cilja krepitve deleža proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov v strukturi proizvodnje električne energije, kajti omogoča 14-odstotno povišanje trenutne kumulativne moči sončnih elektrarn v celotni Obalno-kraški regiji.«

© Jakob Bužan

S projektom SOPOREM so projektni partnerji – poleg Mestne občine Koper še Luka Koper kot nosilec projekta in norveško podjetje Greenstat – vzpostavili proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov v koprskem pristanišču in Mestni občini Koper z izgradnjo dveh sončnih elektrarn.

Sončna elektrarna na strehi Parkirne hiše Sonce z več kot tisoč moduli ima inštalirano moč 459 kilovatov. Elektrarna bo letno proizvedla 505 megavatnih ur električne energije, kar bi zadoščalo za letno preskrbo 50 gospodinjstev. Proizvedeno elektriko bodo koristili številni javni objekti v občini, kot so Arena Bonifika, bazen Olimpijskega centra Koper, stavba Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in ne nazadnje tudi občinske stavbe na Verdijevi ulici. Na ta način bo koprska občina znižala izpuste ogljikovega dioksida za 186 ton letno.

VIR: Projekt SOPOREM

Skip to content