Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Otvoritev ene največjih sončnih elektrarn v državi

30. april 2024 – V Luki Koper so v okviru projekta SOPOREM zaključili gradnjo ene največjih sončnih elektrarn v državi s skupno močjo 3,3 MW, ki se razprostira na strehah skladišč terminala za generalne tovore.

Sončna elektrarna na strehi terminala za generalne tovore v Luki Koper.
© SOPOREM

Slovesni dogodek, ki je potekal v Luki Koper, se je pričel z uvodnim nagovorom predsednice uprave Luke Koper, Nevenke Kržan. Sledil je nagovor vodje Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, Jadranke Plut. Za konec je pozdravni nagovor udeležencem namenila tudi veleposlanica Kraljevine Norveške, nje. eksc. Trine Skymoen.

Jadranka Plut stoji na odru pred stoječim mikrofonom in ima govor.
© SOPOREM

Kot je dejala Jadranka Plut, vodja Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, si je Slovenija zastavila cilj, da v naslednjih letih podvoji zmogljivosti na področju pridobivanja sončne energije. »Prav tovrstne elektrarne pomembno prispevajo k doseganju cilja, saj omogočajo veliko povečanje kumulativne moči v celotni Obalno-kraški regiji. Poleg pozitivnih vplivov na doseganje svetovnih in evropskih okolijskih ciljev za zmanjšanje podnebnih sprememb, sončne elektrarne zagotavljajo tudi višjo energetsko samozadostnost in manjšo odvisnost od nihanja cen električne energije na trgu,« je v svojem govoru izpostavila.

Veleposlanica Kraljevine Norveške stoji na odru pred stoječim mikrofonom in ima govor.
© SOPOREM

»Spodbujanje zelene energije ostaja prednostna naloga obeh programov finančnih mehanizmov, saj predstavlja ključni element v boju proti podnebnim spremembam in spodbujanju trajnostnega razvoja širom Evrope. Zeleni alternativni viri energije predstavljajo potencial, saj so ne le trajnostni, ampak tudi povečujejo energetsko varnost, ustvarjajo nova delovna mesta in znižujejo emisije CO2,« je misli strnila veleposlanica Kraljevine Norveške, nje. eksc. Trine Skymoen.

Boštjan Pavlič, vodja področja varovanja zdravja in ekologije, in dr. Boris Sučić z Inštituta Jožef Stefan sta predstavila energetski in podnebni načrt Luke Koper ter ključnih strateških usmeritev.

S slovesnim prerezom traku predsednice uprave Luke Koper, Nevenke Kržan, veleposlanice Kraljevine Norveške, nje. eksc. Trine Skymoen, vodje Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, Jadranke Plut, ter direktorja podjetja Riko, Janeza Škrabca, se je uradno namenu predala nova sončna elektrarna, ki se razprostira na približno 15.000 kvadratnih metrih. Sončna elektrarna z močjo 3,3 megavate bo pomembno prispevala k večji energetski neodvisnosti in bolj čistemu okolju, s proizvedeno energijo pa bomo dosegli tudi 1.500 ton manj izpustov CO2 letno.

Z leve proti desni stojijo direktor podjetja Riko, Janez Škrabec, predsednica uprave Luke Koper, Nevenka Kržan, veleposlanica Kraljevine Norveške, nje. eksc. Trine Skymoen, vodja Sektorja za finančne mehanizme na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, Jadranke Plut pred razrezom slavnostnega traku.
© SOPOREM

Nosilec projekta SOPOREM je Luka Koper, pristaniški in logistični sistem, d. d., projektna partnerja pa sta Mestna občina Koper in norveški Greenstat ASA.

VIR: Luka Koper

Skip to content