Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Občina Medvode uvaja inovativne ukrepe za trajnostno mobilnost

18. april 2024 – V okviru projekta SmartMOVE je v začetku tega meseca v Medvodah potekala slavnostna otvoritev dveh novih pridobitev na področju trajnostne mobilnosti.

Ključno vlogo je odigrala Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije. Direktorica RRA LUR, mag. Lilijana Madjar je izpostavila pomen dobrega sodelovanja vseh ravni za napredek v razvoju, ki pomembno vpliva na kakovost bivanja prebivalcev. “Danes smo v Medvodah priča sinergijskim učinkom, ki jih lahko nepovratna sredstva ustvarijo v eni občini, če je ta razvojno naravnana in dobro sodeluje z regionalno razvojno agencijo, ki je kompetenten partner pri črpanju sredstev za financiranje razvojnih naložb,“ je izpostavila.

Skupna fotografija slavnostnih govorcev na prireditvi.
© SmartMOVE

Sistem za izposojo e-koles, kompatibilen z Ljubljano

Uvedba sistema za javno izposojo električnih koles bo občankam in občanom omogočila ne le trajnostno premagovanje krajših razdalj znotraj občine (vzpostavljene so 4 postaje), temveč tudi potovanja v prestolnico, saj je sistem kompatibilen s tistim v Ljubljani. Kot tak predstavlja tudi novost v regiji.

Raziskave kažejo, da bi kar 10 % ljudi pri nas raje kolesarilo, če bi za to imelo ustrezno infrastrukturo“, je pojasnila Jadranka Plut s Sektorja za finančne mehanizme Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, zato si prizadevajo podpreti projekte, ki spodbujajo razvoj trajnostne mobilnosti.

»S sistemom za izposojo e-koles se kot posamezniki in skupnost približujemo razvitim evropskim državam, kjer bo kolesarjenje postalo del vsakdana in predstavljalo način življenja. Spodbujanje kolesarjenja kot trajnostni način življenja pomembno prispeva k zmanjševanju ogljičnega odtisa,« je dejala.

Prizorišče slavnostnega dogodka. Vodja Sektorja za finančne mehanizme z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj ima govor.
© SmartMOVE

Kolesa so del sistema Nomago Bikes, izposoja pa je možna tudi s kartico Urbana. Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti Nomago, d. o. o., je poudaril, da bi moral biti cilj vsake občine trajnostna povezanost z okoliškimi občinami in bližnjimi središči. “Kako učinkovita so e-kolesa, bodo občani hitro spoznali tudi na svojih lastnih poteh, saj bodo njihove poti v času glavne prometne konice lahko marsikdaj celo hitrejše kot z osebnim vozilom,“ je dodal.

Župan občine Medvode, Nejc Smole, je izrazil veliko zadovoljstvo, da so v okviru projekta SmartMOVE Medvode kot pilotna občina dobile priložnost za testiranje uporabe e-koles z namenom zmanjševanja motornega prometa pri dnevnih migracijah. Poudaril je, da “imamo srčno željo, da se sistem znotraj občine razširi in da kolesarjenje postane rdeča nit prometa v Medvodah“. Želi si, da bi imeli v roku dveh let vsaj dvakrat toliko postaj, zato računa na občane, da bodo e-kolesa s pridom uporabljali. Toplo bi pozdravil vzpostavitev mreže e-koles tudi v sosednjih občinah in močno verjame, da bo to en večjih povezovalnih projektov v naslednjih letih, pri katerem računajo na RRA LUR.

Župan občine Medvode med govorom, ob strani stojijo udeleženci, ki spremljajo dogajanje.
© SmartMOVE

Brezplačen avtobus Medvode–Katarina

Druga pridobitev je brezplačna avtobusna linija, ki bo ob koncih tedna povezovala Medvode s podeželskimi naselji Polhograjskih Dolomitov. Ukrep zmanjšuje prometno obremenjenost hribovja, spodbuja uporabo javnega prometa, omogoča dostop ranljivim skupinam ter spodbuja aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

Obe pridobitvi predstavljata pomemben prispevek k večmodalnosti in utirata pot zmanjševanju motoriziranega prometa v Ljubljanski urbani regiji.

V projektu SmartMOVE, ki je podprt s sredstvi Finančnega mehanizma EGP, sodelujejo Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije kot nosilec projekta in projektni partnerji Institut Jožef Stefan, Inštitut za politike prostora, Ljubljanski urbanistični zavod, Združenje delodajalcev Slovenije, GoOpti, Center energetsko učinkovitih rešitev in norveški Nordland Research Institute.

VIR: Projekt SmartMOVE

Skip to content