Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc

2. oktober 2023 – V sklopu projekta Think XR so v torek, 26. septembra, v Centru Noordung v Vitanju, organizirali dogodek na katerem so vzpostavili nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. Ob tej priložnosti se je v Centru Noordung prvič predstavil 3D avatar Hermana Potočnika Noordunga, podprt z umetno inteligenco, ki je zbrane tudi nagovoril, moderiral del dogodka in ob zaključku tudi odgovarjal na vprašanja udeležencev dogodka. Ob tej priložnosti se je tudi zahvalil Luki Slapniku in Žigi Gobcu – mladima strokovnjakoma za umetno inteligenco iz Slovenskih Konjic, ki sta ga razvila pod mentorstvom Aleša Pevca iz Tehnološkega parka Ljubljana.

Direktorica Centra Noordung Neža Pavlič Brečko, je pozdravila udeležence in napovedala, da bo digitalni avatar Hermana Potočnika Noordunga odslej gostoval v centru in odgovarjal na vprašanja obiskovalcev iz področja razvoja vesoljskih tehnologij. V uvodnem delu so direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice Zreče, Jasmina Mihelak Zupančič, dr. Jože Guna iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Aleš Pevc iz Tehnološkega parka Ljubljana osvetlili aktivnosti projekta Think XR in predstavili najnovejše trende uporabe XR tehnologij v izobraževanju in gospodarstvu.

Udeleženci dogodka sedijo na stolih in gledajo ter poslušajo predstavitev
Vzpostavitev nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. © Partnerji projekta Think XR

Strategijo Evropske komisije na področju Web4.0 in digitalnih svetov je predstavila Anja Blaj, predsednica Blockchain Think Thanka Slovenije in politična svetovalka Crypto Initiative Europe.V nadaljevanju je Tadej Slapnik iz podjetja Hashnet predstavil glavne motive za vzpostavitev nacionalnega partnerstva in vsebino memoranduma, ki utemeljuje razloge za njegovo vzpostavitev.  Poudaril je, da je glavni cilj partnerstva skupno oblikovanje nacionalne XR strategije, s katero bodo člani partnerstva združili moči na področju razvoja digitalnih kompetenc v Sloveniji. V razpravi, ki je sledila, so številni sodelujoči izrazili podporo ustanovitvi partnerstva in delili svoje poglede ter ideje za nadaljnje delovanje.

Oder s platnom na katerem se projecira predstavitve ženske, na odru so mikrofoni, zadaj reklamni panoji
Vzpostavitev nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. © Partnerji projekta Think XR

Projekt Think XR, ki je finančno podprt v okviru Norveškega finančnega mehanizma (Program Izobraževanje – krepitev človeških virov) od 1. 7. 2022, predstavlja izjemno priložnost za nadgradnjo digitalnih kompetenc in izobraževanje na področju tehnologij navidezne in razširjene resničnosti (XR). Nosilec projekta je Šolski center Slovenske Konjice-Zreče. V sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana, Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za elektrotehniko, Univerzo na Primorskem, Fakulteto za management, podjetjem Hashnet d.o.o., Unior Kovaško industrijo d.d. ter norveškim partnerjem Norwegian University of Science and Technology (NTNU), so združili svoje moči in znanje za ustvarjanje prihodnosti, ki temelji na XR tehnologijah.

V okviru projekta Think XR so projektni partnerji vzpostavili multidisciplinarno skupino strokovnjakov, ki sodeluje pri usmerjanju projektnih aktivnosti. Izvedli so analizo stanja, potreb in trendov v izobraževanju ter gospodarstvu. Ta analiza služi kot podlaga za razvoj novih procesov in programskih modulov za izobraževanje, ki bodo vključevali XR tehnologije. V sklopu projekta Think XR so vzpostavili demonstracijski center XR tehnologij tako v Slovenskih Konjicah kot tudi v Ljubljani, opremljena s sodobno XR tehnologijo. Poleg tega so oblikovali program XR akademije v obsegu 100 ur, ki omogoča učiteljem in mentorjem pridobivanje potrebnih znanj za poučevanje XR tehnologij. V naslednjih mesecih pripravljajo izvedbo prvih pilotnih izvedb XR vsebin za dijake in študente, ki bodo tako pridobivali nova znanja ob sodobnih XR tehnologijah.

Moški z očali za virtualni resničnost, v rokah drži pripomočke za očala
Vzpostavitev nacionalno XR in Web4.0 partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. © Partnerji projekta Think XR

S projektom Think XR povezujejo strokovnjake, izobraževalne ustanove, mentorje, podjetja, organizacije in vodilne strokovnjake na področju tehnologij navidezne in razširjene resničnosti (XR tehnologij) v XR partnerstvo za razvoj digitalnih kompetenc. Projekt Think XR je korak naprej k digitalni prihodnosti, ki bo obogatila našo družbo in gospodarstvo. Projektni parterji se zahvaljujejo vsem partnerjem in zainteresiranim, ki omogočajo uresničitev tega, s podpisom memoranduma in pristopom k XR partnerstvu.

Vir: TP LJ

Skip to content