Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Mladi in delodajalci združeni na okrogli mizi »Karierna sinergija«

23. april 2024 – V sklopu projekta Karierni center Posavje, ki je sofinanciran s strani Norveškega finančnega mehanizma, izvajajo številne aktivnosti in ena izmed njih je tudi okrogla miza “Karierna sinergija”, kjer so se srečali predstavniki mladih in delodajalcev, ki so razpravljali o karierah in priložnostih v Posavju.

S konferenco in okroglo mizo so povezali ključne akterje lokalnega okolja za karierno usmerjanje mladih (gospodarstvo, mladi, šolstvo). Vse zbrane je v uvodnem nagovoru pozdravila direktorica Razvojne regionalne agencije mag. Nataša Šerbec. Projekt in predvsem dosežke je predstavila Simona Hostar, koordinatorka projekta Karierni center Posavje.

Na okrogli mizi so sodelovali Nataša Unetič Tomše, direktorica Kemokovina, d. o. o., Doroteja Volovec, direktorica Invalidskega podjetja LUMIA, d. o. o., in Zaposlitvenega centra Lumis, Tina Živič, Klub posavskih študentov, Ana Kramperšek, karierna svetovalka Ljudske univerze Krško, Simona Hostar, koordinatorica projekta Karierni center Posavje, RRA Posavje in Andraž Dostal, samostojni podjetnik in predstavnik mladih.

Dogodek je moderirala Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško.

Občinstvo sedi in gleda v zaslon.
© Karierni center Posavje

Pomen mikro in malih podjetij na lokalni ravni

Nataša Unetič Tomše, direktorica podjetja Kemokovina, d. o. o., je poudarila vlogo mikro in malih podjetij. »Dogodek kot je današnji z vidika mikro in malih srednjih podjetij je zelo dobrodošel, ker sploh segment mikro in malih podjetij težko drugače predstavlja svoje dejavnosti v nekem širšem okolju,« je dejala.

Karierne priložnosti v lokalnih podjetjih

Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, je razložila cilje konference in poudarila, da je bil »namen današnje konference, da približamo tako delodajalcem in izobraževalnim ustanovam kot tudi lokalni skupnosti, da se je treba pogovarjati o karierni prihodnosti mladih«.

Udeleženci so izrazili upanje za prihodnje iniciative. »Vsekakor pozdravljam takšne projekte in upam, da bo sodelovanje na tem področju v prihodnje dobro, širše, da bomo vključeni v ta segment,» je dodala Nataša Unetič Tomše.

Tina Živič iz Kluba posavskih študentov je poudarila pomen dogodka za vzpostavljanje stika med mladimi in delodajalci, kar je ključno za uspešno integracijo mladih na trgu dela. »Najbolj pozitivno se mi zdi, da smo se srečali med seboj mladi in starejša generacija oziroma z delodajalci, ker se mi zdi, da to nam to najbolj manjka, torej stik med izobraževanjem in z delodajalci, predvsem v lokalnem okolju,« je dodala.

Očinstvo sedi in gleda sodelujoče na okrogli mizi.
© Karierni center Posavje

Karierna sinergija kot most med izobraževanjem in industrijo

Direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, Janja Starc, je na konferenci poudarila, da je nujno mladim približati različne karierne možnosti, ne le v velikih podjetjih, ampak tudi v manjših lokalnih podjetjih. Dogodek je bil namenjen tudi temu, da delodajalci lahko predstavijo, kaj vse lahko ponudijo mladim.

Udeleženci so izrazili upanje, da bo sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami in industrijo še napredovalo, in da bodo takšni projekti nadaljevali s povezovanjem različnih sektorjev za boljše razumevanje in izkoriščanje lokalnih potencialov. Debata na konferenci je bila, po besedah udeležencev, plodna in obetavna za prihodnje.

V projektnem partnerstvu sodelujejo Regionalna razvojna agencija Posavje (kot nosilec projekta), Mestna občina Krško, Zavod za mladino in šport Krško, Ljudska univerza Krško, Območna obrtno – podjetniška zbornica Krško in norveški partner Collective Innovation iz Osla.

VIR: Karierni center Posavje

Skip to content