Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Predstavitveni dogodek projekta TALENT LAB

22. april 2024 – Ekonomska šola Murska Sobota je v sodelovanju s projektnimi partnerji projekta TALENT LAB gostila dogodek, ki je združil mlade pomurske talente in regijsko gospodarstvo.

Uvodni pozdrav je podal Darko Petrijan, ravnatelja Ekonomske šole Murska Sobota, ki je poudaril pomen inovacij in sodelovanja za razvoj regije. Podžupan Mestne občine Murska Sobota, dr. Timi Gomboc, in mag. Marko Močnik, direktor Pomurskega tehnološkega parka, sta izrazila podporo projektu, ki krepi povezave med izobraževanjem in gospodarstvu. Dr. Thomas Berker z Norwegian University of Science and Technology je poudaril vrednost mednarodnega partnerstva v izobraževanju in inovacijah.

© Aleš Cipot, Fotolens

V ospredju dogodka je bil t. i. »Pitch day«, kjer so dijaki zaključnih letnikov in študenti predstavili rešitve realnih podjetniških izzivov.

Projekt TALENT LAB je bil zasnovan kot platforma za povezovanje izobraževalnega sektorja s potrebami lokalnega gospodarstva, kar je mladim omogočilo, da so svoje kompetence krepili v realnem poslovnem okolju.

© Aleš Cipot, Fotolens

Dogodek so zaznamovale predstavitve mladih talentov, ki so na kreativen način predstavili svoje rešitve za izzive, postavljene s strani podjetij. Od izboljšav v gostinstvu, kmetijstvu, strojništvu, do inovacij v čistilnih napravah in vinogradništvu, so udeleženci dokazali, da je pomurska regija polna neizkoriščenega potenciala mladih inovatorjev.

© Aleš Cipot, Fotolens

Udeleženci, med katerimi so bili dijaki Ekonomske šole Murska Sobota, Dvojezične srednje šole Lendava, Biotehniške šole Rakičan, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ter študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, so preteklih nekaj mesecev intenzivno delali na projektih, ki so jim jih zastavila priznana pomurska podjetja. Med podjetji, ki so sodelovala pri izzivih, so bile Pomurske mlekarne, CEROP, VERMIS, Grede Tešanovci, Atharia, Kmetijsko gospodarstvo Lendava, Čistilna naprava Lendava, Elektromaterial Lendava, Nutrivita, Paradajz in Radgonske gorice, kar je dijakom in študentom omogočilo, da so svoje teoretično znanje preizkusili v praksi.

Zaključek dogodka je zaznamovala predaja priznanj in zahval udeležencem ter povzetek dosežkov, ki so jih skupaj ustvarili mladi talenti, izobraževalne institucije in podjetja. TALENT LAB ni le dokazal, da so inovacije ključne za razvoj regije, ampak je tudi postavil temelje za prihodnje projekte, ki bodo še naprej spodbujali sodelovanje med akademskim svetom in industrijo.

© Aleš Cipot, Fotolens

Projekt TALENT LAB, ki je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma, soustvarjajo Pomurski tehnološki park, podjetje za pospeševanje podjetništva v Pomurju, d. o. o., kot nosilec projekta in projektni partnerji Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Ekonomska šola Murska Sobota, Dvojezična srednja šola Lendava, Biotehniška šola Rakičan, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci ter norveški partner Norwegian University of Science and Technology, Faculty of Humanities.

VIR: Pomurski tehnološki park

Skip to content