Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Digitalno poučevanje povezuje lokalno skupnost

20. marec 2024 – Včeraj je v sklopu projekta digi.komp potekala zaključna konferenca v Delavskem domu Trbovlje. Projekt digi.komp, sofinanciran s strani Norveškega finančnega mehanizma, združuje strokovnjake, institucije in navdušence, ki se zavzemajo, da bi digitalno znanje postalo bolj dostopno in uporabno v širši družbi.

Projekt Dvig digitalnih kompetenc »digi.komp« združuje slovenske partnerje iz Zasavja – Zasavsko ljudsko univerzo, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje in Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje ter norveškega partnerja PIKSEL Produksjoner  na področju izobraževanja, kulture in umetnosti. Namen projekta je razvoj novih praks poučevanja in učenja za delo in življenje na področju digitalnih kompetenc ter izmenjava znanj in dobrih praks med slovenskimi in norveškim partnerjem.

Občinstvo sedi v dvorani.
© digi.komp

Rezultate večmesečnega dela so predstavili na zaključni konferenci, kjer so številno občinstvo nagovorili ugledni govorniki, med katerimi so bili Minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek, župan Občine Trbovlje, mag. Zoran Poznič, in direktorica Zasavske ljudske univerze, Polona Trebušak.

Direktorica Zasavske ljudske univerze Polona Trebušak se je ob priložnosti zahvalila vsem projektnim partnerjem in drugim, ki so prispevali k doseženim rezultatom projekta. Ob tem je dodala, da je »za Zasavsko ljudsko univerzo in tudi oba partnerja to prvi projekt financiran s strani Norveškega finančnega mehanizma in nam je prinesel veliko novega, veliko dobrega, a tudi kakšen siv las, in je pomenil pomemben razvoj in napredek zavoda«. Svoj govor je zaključila s pogledom v prihodnost: »Vsak konec je nov začetek, zato verjamem, da bodo vsa znanja in dosežki živeli naprej pri vseh partnerjih. Zasavska ljudska univerza, Delavski dom in knjižnica opravljamo pomembo poslanstvo. S svojo dejavnostjo omogočamo dostopnost in pogoje za vključenost vseh odraslih oziroma vseh generacij v kakovostno vseživljenjsko učenje, zvišujemo temeljne veščine prebivalcev (kot so branje, računanje, reševanje problemov, komunikacija, itd.).«

Župan Občine Trbovlje, mag. Zoran Poznič, se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so sodelovali pri projektu digi.komp in poudaril, da so dejavnosti projekta izrednega pomena za lokalno skupnost in družbo nasploh. Posebej je naglasil, da se je v 21. stoletju potrebno opismenjevati na digitalni način.

Občinstvo posluša govorca na odru.
© digi.komp

Slavnostne govore je sklenil Minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek, ki je poudaril, da smo »s projektom Dvig digitalnih kompetenc – digi.komp omogočili številnim posameznikom pridobivanje znanj in veščin, ki so nujne v današnjem digitalnem svetu. Glede na zadnje raziskave je stopnja digitalne pismenosti prebivalstva v Sloveniji v porastu. Podatki kažejo, da je odstotek prebivalcev, ki se počutijo domačno pri uporabi osnovnih digitalnih orodij in storitev, narasel za 15 % v zadnjih treh letih.«

Na odru se pogovarjata ženska in robot.
© digi.komp

Občinstvo je imelo priložnost poslušati robotko Evo, ki je spregovorila o praktičnih pristopih pridobivanja digitalnega znanja. Vodja projekta digi.komp, Matej Uduč, pa je prikazal uporabo digitalnih orodij in pristope k razvijanju novih programov izobraževanj.

Projekt digi.komp soustvarjajo nosilec projekta Zasavska ljudska univerza in projektni partnerji Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in Piksel Produksjoner, Ltd (NOR).

VIR: Zasavska ljudska univerza in digi.komp

Skip to content