Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

»Vsi smo tu malo nori.«

10. oktober 2023 – V domišljijskem svetu Lewisa Carrolla je maček iz Cheshirea izjavil: “Vsi smo nori.” O tem priča slovenski Muzej norosti, ki izziva družbene norme in ponuja svež pogled na duševno zdravje.

Na slikovitem severovzhodnem robu Slovenije, blizu avstrijske meje, stoji srednjeveški grad Cmurek. Vendar to ni navaden grad. Je svetilnik sprememb, simbol napredka in dokaz moči skupnosti. Grad, ki je zdaj prerojen v Muzej norosti in podprt s sredstvi Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma, stoji kot prepoznavna institucija, ki poudarja slovensko pot in izzive na področju duševnega zdravja.

Podobno kot Alica lahko tudi obiskovalci slovenskega Muzeja norosti občutijo podobne občutke. V skladu s sloganom muzeja – “Vsi smo tu malo nori.«” – je to kraj, kjer se brišejo meje med resničnostjo in dojemanjem, kar je izziv za naše razumevanje duševnega zdravja.

Slika gradu in okolice z zraka
© Muzej norosti

V gradu Cmurek je bil med letoma 1949 in 2004 državni azil za duševno bolne, danes pa ima drugačen namen. Muzej norosti, ki ga vodijo navdušeni domačini in podpirajo strokovnjaki, si prizadeva izpodbijati družbeno dojemanje duševnih bolezni, odpravljati tabuje in spodbujati socialno vključenost. Ne gre le za ohranjanje zgodovinskega spomenika, temveč za njegovo oživitev z namenom in pomenom.

Miza v ambulanti na oknu rentgenske slike
© Muzej norosti

skupina ljudi v krogu sedi na grajskem dvorišču
© Muzej norosti

Od azila do ozaveščanja

Poslanstvo muzeja je jasno: zagotoviti celovito razumevanje pojma norosti, posodobljeno za današnji svet, brez tabujev in brez sence institucionalizacije. V sodelovanju z organizacijami v Sloveniji in na mednarodni ravni je muzej središče izobraževanja, kulturne dediščine in družbenega ozaveščanja.

Muzej, ki ga je ustanovila skupina strastnih posameznikov, se je iz praznega srednjeveškega gradu razvil v živahno središče dejavnosti in izobraževanja. Ekipa je sedem let delala prostovoljno, srce in dušo pa je vlagala v preoblikovanje prostora, vračanje življenja v spomenik in, kar je še pomembneje, sprožanje družbenih sprememb.

Gospod razlaga pred steno, kjer so nalepljene črno bele fotografije
© Muzej norosti, foto: Srečko Brumen

Vendar pot ni bila lahka. Kot se spominja eden od ustanoviteljev v videoposnetku na Facebooku: “Tu smo začeli delati leta 2013. To je bil prazen srednjeveški grad. Mladi so odhajali in ostali so le še starejši. Odločili smo se, da zgradimo Muzej norosti, povezan z nedavno zgodovino stavbe kot zavetišča.”

Muzej norosti, katerega poslanstvo je osvetliti duševno zdravje in odpraviti družbene tabuje, je prejel podporo Sklada za civilno družbo (Active Citizens Fund). V okviru pobude “Od institucij k ljudem” je Sklad za civilno družbo (Active Citizens Fund) muzeju pomagal razviti izobraževalna orodja, ki poudarjajo pomen 19. člena Konvencije ZN o pravicah invalidov. Ta člen poudarja pravico posameznikov do neodvisnega življenja v skupnosti. Na podlagi tega želi faza “Od institucij k ljudem 2” razširiti svoj vpliv in se osredotočiti na študente, pedagoge in strokovnjake. Glavni cilj je gojiti globlje razumevanje ustanov za dolgotrajno oskrbo in ozaveščati o pravicah posameznikov ter zagotoviti, da ne bodo zaprti za zidovi ustanov.

Splošni cilji Sklada za civilno družbo (Active Citizens Fund) so krepitev civilne družbe, spodbujanje aktivnega državljanstva in opolnomočenje ranljivih skupin. S podporo pobudam, kot je Muzej norosti, Sklad aktivnih državljanov poudarja pomen skupnih prizadevanj pri spodbujanju pomembnih sprememb v skupnostih po vsej Evropi. Več o Skladu za civilno družbo v Sloveniji si preberite tukaj.

Na steno naslonjena 3 vratna krila, kjer so nalepljene fotografije in razlaga, v kotu je star in umazan invalidski voziček
© Muzej norosti

Duševno zdravje v ospredju

Muzej ne izobražuje le o preteklosti, temveč opozarja tudi na sedanje izzive, s katerimi se soočajo posamezniki s posebnimi potrebami. Poudarja pomen vključevanja v skupnost, kjer so storitve prilagojene posameznikom in ne obratno.

Vizija muzeja je velika: postati celovito kulturno, strokovno, družbeno in turistično središče. Njegov cilj je pomladiti kulturno in naravno dediščino okolice gradu Cmurek, izkoristiti potencial lokalne skupnosti in svoja prizadevanja vključiti v širšo regijo ter preseči državne meje. Vse to ob podpori trajnostnega razvoja in skrbi za okolje.

Otroci sedijo na tleh in rišejo na velik list papirja
© Muzej norosti

Zgodovina gradu Cmurek sega v 12. stoletje. Bil je priča vladarjem, vojnam in spremembam. Vendar je bila njegova najpomembnejša preobrazba nedavna – iz ustanove za zapiranje v kraj razsvetljenja.

Vas je zgodba Muzeja norosti navdihnila? Želite izvedeti več o Finančnem mehanizmu EGP in Norveškem finančnem mehanizmu ali celo zaprositi za financiranje? Skupaj lahko preoblikujemo pripovedi in zgradimo bolj vključujočo prihodnost. Preberite #OurStories tukaj: https://eeagrants.org/ourstories

Avtor: Fredrik Mjell, Urad za finančne mehanizme

Skip to content