Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Razdeljena sredstva Javnega razpisa za srednje in velike projekte ter znani prejemniki prvih sredstev razpisa za »hiter odziv«

Ljubljana, 27. julij 2020 – Sklad za civilno družbo obvešča, da so v okviru Javnega razpisa za srednje in velike projekte razdelili 1.469.431,15 EUR in podprli 21 projektov (13 srednjih in 8 velikih projektov), od katerih so trije uvrščeni na rezervno listo. Na javnem pozivu za mikro projekte oz. hiter odziv pa je bilo za sofinanciranje zaenkrat izbranih 6 projektov.

Javni razpis za srednje in velike projekte

Na Javni razpis za srednje in velike projekte Sklada za civilno družbo je prispelo 163 prijav iz vse Slovenije, od katerih se jih je v drugo fazo uvrstilo 69. Oddanih je bilo 62 prijav, ocenjenih 56, in sicer:

 • 28 v okviru programskega rezultata Okrepljena zagovorniška/watchdog vloga nevladnih organizacij (9 za srednje in 19 za velike projekte),
 • 6 v okviru programskega rezultata Povečana podpora državljanski vzgoji in človekovim pravicam (3 za srednje in 3 za velike projekte) in
 • 22 v okviru programskega rezultata Opolnomočene ranljive skupine (9 za srednje in 13 za velike projekte).

Odbor za izbor projektov je za sofinanciranje priporočil 18 projektnih idej (11 za srednje in 7 za velike). Na posebno rezervno listo so bile uvrščene 3 projektne ideje (2 za srednje in 1 za velike). Za sofinanciranje je bilo izbranih:

 • 8 (+ 2 rezervi) vlog v okviru programskega rezultata Okrepljena zagovorniška/watchdog vloga nevladnih organizacij (4 za srednje in 4 za velike projekte),
 • 5 v okviru programskega rezultata Povečana podpora državljanski vzgoji in človekovim pravicam (3 za srednje in 2 za velike projekte) in
 • 4 (+ 1 rezerva) v okviru programskega rezultata Opolnomočene ranljive skupine (3 za srednje in 1 za velike projekte).

Prijavitelji podprtih projektov prihajajo iz 6 različnih statističnih regij (Goriške, Koroške, Obalno-kraške, osrednjeslovenske, Podravske in Pomurske). Ostalo je 60.568,85 EUR neporabljenih sredstev, ki bodo premeščena na mikro projekte.

Seznam podprtih projektov

Javni poziv za mikro projekte oz. hiter odziv

Znani so tudi prvi projekti, ki bodo prejeli sredstva razpisa za »hitri odziv« oziroma mikro projekte. Projekti, ki so prepričali Odbor za izbor projektov in bodo prejeli sredstva v skupni vrednosti 29.839,54 evrov, so:

 • Kampanja ozaveščanja o razmerah na Balkanski poti (Kulturno društvo Gmajna)
 • Twitter brigade (Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja)
 • Spregledani otroci (Društvo Vesele nogice)
 • Samo JA pomeni JA (Društvo za nenasilno komunikacijo)
 • PROAZIL (Slovenska filantropija)
 • Zakon o tujcih – nov poskus nižanja standardov varstva migrantov (Društvo za zagovorništvo ranljivih skupin – Delavska svetovalnica)

V skladu za mikro projekte ostaja še 10.160,46  EUR, dodatno pa bo prenesenih še 60.000 EUR. Pred prijavo natančno preberite Javni poziv in Smernice za prijavitelje, odgovore na pogosta vprašanja, poglejte posnetek informativne delavnice in gradivo z informativne delavnice, na voljo pa je tudi video!

Institucionalna podpora

Sklad za civilno družbo za jesen najavlja nov razpis, in sicer za institucionalno podporo. Ta razpis je namenjen sofinanciranju strateškega razvoja nevladne organizacije. Organizacije bodo imele možnost pridobiti sredstva za izvajanje svojega strateškega načrta, ob tem pa bodo ob podpori mentorjev krepile svoje zmogljivosti in razvijale še boljše programe.

Vse podrobnejše informacije o Skladu za civilno družbo (Active Citizens Fund) in razpisih so na voljo na spletni strani sklada..

Skip to content