Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Projekt LFIA-REC prejel srebrno priznanje za inventivno rešitev

11. julij 2024 – SRIP – Krožno gospodarstvo, ki s svojim delovanjem želi trajnostno povečati učinkovitost in konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter Slovenijo uveljaviti na področju krožnega gospodarstva, je letos že drugo leto zapored podelil nagrade za najboljše inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva.

Na razpis za najboljše inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva, ki sta ga tudi letos podprla Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je prispelo 27 prijav, kar kaže na močno rast razvojne in inovativne dejavnosti v Sloveniji.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik komisije dr. Martin Ocepek, direktor razvoja umetne smole v podjetju Helios TBLUS, d. o. o., in člani komisije dr. Zorka Novak Pintarič, redna profesorica na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Mariboru, Marko Hren, vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ter mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, je podelila dve zlati, trinajst srebrnih in sedem bronastih priznanj za najboljše inventivne rešitve ter pet priznanj za razvojno dejavnost na področju krožnega gospodarstva.

Zlati nanodelci v suhem stanju, vidni v vijoličnem odtenku.
© LFIA-REC

Med nagrajenci je bil tudi projekt LFIA-REC – Recikliranje hitrih antigenskih LFIA testov (COVID-19), ki je prejel srebrno priznanje. Projekt LFIA-REC je vzpostavil inovativni postopek zbiranja, sterilizacije, ločevanja, reciklaže in ponovne uporabe surovin, ki so osnovne komponente v hitrih antigenskih testih. Ta postopek omogoča energijsko učinkovito sterilizacijo in ločevanje komponent hitrih antigenskih testov, ki se nato reciklirajo v plastiko in rafinirajo v zlato. Pridobljene surovine so tako nadalje uporabne za predelavo.

Pri projektu LFIA-REC, ki je podprt s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma, so sodelovali Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Surovina, Družba za predelavo odpadkov, d. o. o., Zlatarna Celje, d. o. o., Plastika Skaza, d. o. o., Fakulteta za tehnologijo polimerov, Univerzitetni klinični center Maribor ter Inštitut za kovinske materiale in tehnologije iz Ljubljane.

VIR: Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru ter SRIP – Krožno gospodarstvo

Skip to content