Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Participacija otrok v Hiši za otroke

23. november 2023 – 18. novembra obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. V ta namen je Ministrstvo za pravosodje, 22. 11. 2023, organiziralo strokovno konferenco z naslovom Participacija otrok v Hiši za otroke.

Strokovna konferenca, v izvedbi projekta Hiša za otroke, ki je sofinanciran s strani Norveškega finančnega mehanizma, je bila namenjena ozaveščanju problematike spolne zlorabe otrok in odzivu države nanjo. Na konferenci so predstavili razumevanje participacije in različne načine zagotavljanja vključevanja otroka v postopkih (sodnih in drugih) v Hiši za otroke, v katerih sodelujejo otroci. Udeleženci in udeleženke so nadgrajevali teoretičnega poznavanja in uresničevanja otrokovih pravic s konkretno predstavitvijo načinov zagotavljanja otrokove participacije.

Konferenco, na kateri so bili predstavniki in predstavnice Slovenije, Finske in Irske, sta otvorila Junior ambasadorka UNICEF Slovenije Arja Ela Hvala in državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje dr. Igor Šoltes.

Mlado dekle za govorniškim odrom govori pred zbrano publiko.
© Ministrstvo za pravosodje

Junior ambasadorka, Arja Ela Hvala, je poudarila pomembnost participacije otrok in mladih v vseh dimenzijah življenja. Dodala je, da otroci potrebujejo opolnomočene in ozaveščene odrasle, ki imajo posluh, da še posebej v tistih težkih situacijah za otroke odločitve sprejemajo v sodelovanju z njimi. Zaključila je s sporočilom, da morajo biti otroci in mladi slišani ter da platforma U-Report, ki je namenja prav glasu mladim, deluje že v 99 državah in je odslej tudi dostopna v Sloveniji.

Sporočilu Junior ambasadorke se je pridružil tudi dr. Šoltes, ki je poudaril, da si ministrstvo za pravosodje v tem mandatu prizadeva urediti področje otrokom prijazno pravosodje. Nadalje je izrazil, da sta poslušanje in upoštevanje slišanega pomembni vrednoti ob naslavljanju pereče teme, kot je zaščita otrok in boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabi otrok.

Dr. Šoltes je navedel, da so v dobrem letu delovanja Hiše za otroke obravnavali 58 otrok, kar pomeni, da so bili otroci v Hiši deležni usklajevanje vzporednih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka, s čimer se je preprečilo vnovično travmatizacijo otrok med postopkom preiskave in postopkom pred sodiščem. Prav tako je govorec poudaril ključne izzive pri zaščiti otrok pred zlorabami in spomnil, da je potrebno imeti ničelno toleranco do spolnih zlorab ter nuditi zaščito žrtvam in jim zagotoviti pomoč. Ključen dejavnik pri vzpostavitvi zaupanja ima varno okolje, ki deluje na preventivi in nudenju pomoči ter opore, ko preventiva ne zadostuje, je še dodal dr. Šoltes.

Moški za govorniškim odrom nagovarja publiko.
© Ministrstvo za pravosodje

VIR: GOV.SI

Skip to content