Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

Nagrada Europa Nostra za slovenski projekt V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila

Evropska unija nagradila tri projekte Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP – med njimi tudi Slovenski projekt V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila

Kar trije projekti, izvedeni v okviru Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP, so prejemniki nagrade oz. posebne omembe strokovne žirije na letošnji podelitvi nagrad EU za kulturno dediščino – nagrade Europa Nostra. Vsi trije projekti so bili nagrajeni v kategoriji Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje.

Kaj je Nagrada EU za kulturno dediščino?

Evropska komisija skupaj z organizacijo Europa Nostra že od leta 2002 organizira natečaj za nagrado Evropske unije za kulturno dediščino/nagrado Europa Nostra. Nagrada se podeljuje za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi z namenom spodbujanja visokih standardov ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanja mednarodnih izmenjav znanja in izkušenj ter raziskav, izobraževanja in obveščanja v zvezi s kulturno dediščino. Na ta način prispeva k večji prepoznavnosti kulturne dediščine kot strateškega vira za blaginjo evropske družbe in gospodarstva. Strokovna žirija med prejemniki nagrad izbere sedem dobitnikov velike nagrade, ki prejmejo 10 000 evrov.

Slovenski projekt V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila je prejel posebno omembo strokovne žirije. V okviru projekta se stare veščine, znanja in tradicija predhodnikov s področij izdelovanja tradicionalnega čolna drevaka, lanarstva, destilacije eteričnih olj in kovaštva prenašajo na mlade generacije in na ta način ohranjajo za poznejše rodove. Projekt na edinstven način prikazuje, da so znanje in veščine tradicionalne obrti pomembni za današnjo družbo. ”Med nami je zadnja generacija posameznikov, ki so še sposobni preživeti na tem območju, ne da bi jim bilo treba hoditi v trgovine. Dragoceno znanje obrti in poznavanje narave, ki se je v preteklosti prenašalo iz generacije v generacijo, je sedaj bolje varovano, dokumentirano in preneseno na mlajši rod,” je dejala Ljoba Jenče, Ustanoviteljica in direktorica Zavoda za sonaravno bivanje PAJN.

Muzej zgodovine poljskih Judov POLIN je prejemnik nagrade Evropske unije za kulturno dediščino zahvaljujoč obsežnemu izobraževalnemu programu, ki v ospredje postavlja ohranjanje in spodbujanje kulture judovske skupnosti na Poljskem. S finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP so bile v muzeju organizirane delavnice, predavanja, začasne razstave in mobilna izobraževalna razstava Muzej na kolesih. ”Ta nagrada nam ogromno pomeni, ponosni smo nanjo. Hkrati predstavlja spodbudo za naša nadaljnja prizadevanja v smeri zastavljenih ciljev. Seznanjanje z bogato, živahno in dramatično preteklostjo poljskih Judov predstavlja več kot zgolj učenje o zgodovini; uči nas spoštovati ljudi drugačne verske in etnične pripadnosti, pomaga krepiti odločenost v boju proti ksenofobiji, mlade pa pripravlja na življenje v današnji raznoliki družbi,” je poudarila koordinatorica projekta Łucja Koch.

Muzeji imajo včasih neprecenljivo vlogo pri reševanju konfliktov. Center za vizualne umetnosti in raziskave na Cipru obiskovalcem nudi interaktivno doživetje preko delavnic, razprav in drugih izobraževalnih dejavnosti. Z več kot 3000 obiskovalci, med katerimi so tako grški kot turški Ciprčani, in ogromnim obiskom šolarjev je muzej postal eno izmed najpomembnejših kulturnih središč na Cipru. ”Noben drug muzej ne sodeluje tako tesno s turškimi Ciprčani. Ena naših pomembnejših pobud so organizirani kulturni izleti, kjer turški Ciprčani spoznavajo grški del otoka, grški pa turškega. Muzej se nahaja zelo blizu zelene črte, tako da imajo pripadniki skupnosti turških Ciprčanov lažji dostop do njega,” pravi Rita Severis.

 

Letošnje nagrade niso prve, ki so bile podeljene projektom Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP. Od leta 2012 je kar 10 projektov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP prejelo nagrade Europa Nostra. To je izreden dosežek, ki priča o kakovosti dela v okviru programov Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP.

Skip to content