Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014–2021
Sodelujemo za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

OD VČERAJ JE IDRIJA BOGATEJŠA ZA OBNOVLJEN SPOMENIK DEDIŠČINE ŽIVEGA SREBRA, POSVEČEN VSEM GENERACIJAM IDRIJSKIH RUDARJEV

V Idriji je bilo prejšnji teden praznično – slovesno je bil odprt obnovljen spomenik tehniške dediščine, ki sodi pod UNESCO zaščito, ter razstava »Od rude do kapljic živega srebra«. Novozgrajeni prostori centra za obiskovalce so bili premajhni, da bi sprejeli vse, ki so si včeraj želeli ogledati novo pridobitev mesta Idrija. 

Na otvoritveni slovesnosti je naprej spregovorila vršilka dolžnosti direktorice in vodja projekta Tatjana Dizdarevič, ki je poudarila pomen ohranjanja idrijske dediščine, kamor se uvršča tudi dediščina živega srebra, ter predstavila izvajanje projekta obnove v zadnjih dveh letih. Svoj govor je zaključila z mislijo, da je obnovljena Topilnica Hg spomenik vsem topilničarjem in rudarjem, ki so delali v idrijskemu rudniku živega srebra. Tudi naslednji govorec, župan Bojan Sever, je izpostavil pomen idrijske dediščine ter pomembnost povezovanja z ostalimi rudarskimi mesti iz Evrope in sveta, kot sta Almaden iz Španije in Abbadia San Salvatore iz Italije, katerih župani z delegacijami so bili včeraj prisotni na slavnostnem dogodku. Martina Peljhan, geologinja Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in glavna avtorica razstave, je v svojem govoru predstavila bistvene vsebinske poudarke iz razstave ter se za sodelovanje pri njeni pripravi zahvalila preko 80 posameznikom. Kot slavnostni govornik je obiskovalce pozdravil dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije. Poudaril je, da moramo biti Idrijčani in vsi Slovenci ponosni na dediščino živega srebra, ki jo odgovorni v Idriji z veliko truda varujejo in ohranjajo za naslednje rodove. Vlada Republike Slovenija se zaveda pomena te kulturne dediščine, zato bo prizadevanja za njeno ohranjanje podpirala tudi v bodoče. V svojem govoru je povedal še, da je v celem dnevu, ki ga je preživel v Idriji, doživel veliko lepega, videl veliko uspešnih primerov sodelovanja in rezultatov, ki so plod sodelovanja v lokalni skupnosti. Takega sodelovanja, je poudaril, si želi več tudi na državni ravni. Kulturni program prireditve so ustvarili odlični glasbeniki Godbenega društva Idrija ter izvrsten virtuoz na harmoniki, domačin Marko Hatlak.

O pomembnosti dogodka priča tudi udeležba drugih visokih gostov – ministra za kulturo Antona Peršaka, veleposlanika kraljevine Španije v RS José Luisa de la Peña, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik, številnih gospodarstvenikov itd.

Topilnica Hg bo za individualne obiskovalce odprta od 1. februarja naprej, že v naslednjem tednu pa se bodo v njej začele izvajati delavnice in eksperimenti z živim srebrom za osnovno- in srednješolce.

Konec januarja se tako zaključuje obsežen projekt obnove prve faze kulturnega spomenika klasirnice in izgradnje novega centra za obiskovalce, ki ga je v začetku leta 2015 pričel izvajati Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUD Hg). V njegovo izvedbo je bilo vloženih 2.332.810 EUR, od tega 2.000.000 EUR s strani Programa Finančnega mehanizma EGP, preostanek pa je zagotovil CUD Hg. V objektu je svoj prostor dobila stalna razstava „Od rude do kapljic živega srebra“, ki skupaj z obnovljeno klasirnico nadaljuje zgodbo rude iz Antonijevega rova in bogati turistično ponudbo območja, vpisanega na UNESCO Seznam svetovne dediščine.

Projekt IDRIJA TOPILNICA (Idrija – območje topilnice rudnika živega srebra – 1. faza obnove) je sofinanciran s strani Finančnega mehanizma EGP 2009-2014 v višini 2 mio EUR. Nosilec Programa Finančnega mehanizma EGP 2009-2014 je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Slovenija je iz tega programa upravičena do 8.812.500 EUR namenskih sredstev. Program pokriva tri programska področja: biotska raznovrstnost in ekosistemske storitve, ohranjanje in oživljanje kulturne in naravne dediščine, spremljanje okolja in celostno načrtovanje in nadzor.

Fotografija: Robert Zabukovec.

Skip to content